În perioada de toamnă și iarnă, imunitatea ta este pusă la încercare, iar nevoia de a te proteja devine prioritară. Cum să treci prin lunile friguroase fără să te confrunți cu afecțiunile de sezon? Află care sunt cele mai bune metode de protejare a imunității, pentru a te bucura de perioada Sărbătorilor, fără febră, frisoane sau hapciu. Noroc!
Alimentație echilibrată
Consumă alimente bogate în vitamine și minerale: Include fructe și legume proaspete, cum ar fi portocale, lămâi, kiwi, mere, morcovi, broccoli, spanac și ardei gras. Acestea sunt surse excelente de vitamina C, esențială pentru imunitate. Asigură-te că ai suficiente proteine în dietă (carne slabă, pește, ouă, leguminoase, nuci și semințe).
Zincul și seleniul sunt minerale ce sprijină sistemul imunitar. Le găsești în semințe de dovleac, nuci braziliene, carne și fructe de mare. Include în meniu probiotice naturale: iaurt, chefir și alte alimente fermentate. Te vor ajuta la menținerea sănătății florei intestinale, un factor cheie pentru imunitate.
Hidratare
Chiar dacă nu simți sete, hidratarea este esențială. O hidratare bună ajută la menținerea umidității mucoaselor din nas, gât și plămâni. Aceste mucoase acționează ca o barieră împotriva virusurilor și bacteriilor, reducând riscul de infecții.
În sezonul rece, aerul uscat poate afecta pielea, care este o altă linie de apărare împotriva agenților patogeni. O hidratare corectă menține pielea sănătoasă și elastică. De asemenea, apa ajută la transportul vitaminelor și mineralelor esențiale pentru imunitate (cum ar fi vitamina C și zincul) către celule și facilitează eliminarea toxinelor din organism.
Poți consuma, pe lângă apă, și ceaiuri calde din plante, mai ales ceaiuri pentru creșterea imunității în sezonul rece. Ai la dispoziție diverse tipuri de ceai de cătină, frăguțe, hibiscus, mentă, mușețel, ghimbir sau echinacea. Evită băuturile zaharoase și alcoolul în exces, deoarece pot slăbi sistemul imunitar.
Suplimente alimentare (dacă este necesar)
Nivelurile scăzute de vitamina D sunt frecvente iarna, când expunerea la soare este redusă. Discută cu medicul despre suplimentarea acesteia. Poți lua suplimente în doze moderate de vitamina c și zinc, dar prioritar este să le obții din alimentație. Propolis și echinacea pot sprijini răspunsul imun, dar consultă un specialist, înainte de utilizare.
Activitate fizică moderată
Mișcarea regulată îmbunătățește circulația și susține funcționarea sistemului imunitar. Optează pentru plimbări, yoga sau exerciții ușoare, mai ales dacă vremea nu permite activități intense în aer liber. Dormi suficient, (7-9 ore pe noapte), pentru regenerarea organismului. Lipsa somnului poate reduce capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor, așa că odihnește-te inteligent, pentru a fi în formă toată iarna!
Îmbrăcăminte adecvată și protecție împotriva frigului
Îmbracă-te în straturi pentru a menține o temperatură corporală optimă și pentru a evita răcirea bruscă. Expunerea îndelungată la frig poate reduce activitatea celulelor albe, cele responsabile de lupta împotriva infecțiilor. Protejează-ți capul, mâinile și gâtul, deoarece aceste zone pierd rapid căldură și te vulnerabilizează în fața afecțiunilor de sezon (răceală comună, gripă, bronșită, sinuzită, laringită ș.a.).
Trecerea de la aerul cald și uscat de la interior la frigul de afară poate afecta mucoasele respiratorii. Folosește un umidificator, pentru a menține aerul din casă în parametri optimi. Prin grijă și disciplină, vei trece iarna cu bine!